Anumax - HQ

Kedai Emas Sri Harmoni

Dapatkan Mainan Serta Keperluan Kanak2 Pada Harga Borong Di Sini..

Saturday, 1 February 2014

10 Rekod Dunia Paling Pelik

rekod dunia paling pelik

Mencipta rekod dunia memerlukan bakat semulajadi yang sangat lain dari yang lain atau dalam banyak kes, ia juga mengenai nasib seseorang yang ditakdirkan untuk hidup untuk membuatkan orang ramai pelik dan hairan dengan rekod dunia yang dicipta. Banyak rekod dunia dicipta oleh mereka yang dikatakan gila atau menghadapi masalah mental dan mereka jugalah yang suka memecahkan rekod dunia yang lain.

Satu perkara yang pasti, setiap rekod yang dicipta akan dipecahkan suatu hari nanti. Ada yang mengambil masa sekejap, ada juga yang mengambil masa yang lama. Di bawah adalah senarai 10 rekod dunia paling pelik yang pernah dicipta. Setelah mengetahuinya, kamu mesti akan mula percaya dengan kata-kata; mustahil itu tiada apa-apa.
Manusia Paling Banyak Bertindik Di Dunia
rekod dunia paling banyak bertindik 300x286 10 Rekod Dunia Paling Pelik
Elain Davidson telah mencipta rekod sebagai manusia yang paling banyak bertindik di dunia. Semasa pemeriksaannya yang paling terkini, dia mempunyai sebanyak 3950 tindikan pada badannya. Kegilaan apakah ini?! Alhamdulillah, dalam agama Islam, tiada pula perintah yang melibatkan perbuatan menyeksa diri dan membahayakan sebegini. Syukur.
Maze Paling Besar Di Dunia
largest maze 10 Rekod Dunia Paling Pelik
Maze adalah jalan yang dibina di kawasan taman oleh dinding yang menyusahkan kita jumpa jalan keluar. Maze yang mencipta rekod ini dibina oleh seorang pekebun Tom Pearcy yang terletak di luar kawasan New York. Maze tersebut meliputi tanah seluas 23 ekar. Ia direka menggunakan teknologi satelit yang digunakan untuk mereka maze buat kali pertama. Pekebun itu berkata yang maze itu direka sebagai tribute untuk ulang tahun Star Trek yang ke 40.
Kulit Yang Paling Regang di Dunia
stretchiest skin 300x218 10 Rekod Dunia Paling Pelik
Garry Turner yang tinggal di England menghadapi situasi medikal yang dinamakan sindrom Elhers-Danlos- sebuah kecacatan pada tisu penghubung, yang membolehkannya meregangkan kulit badannya sehingga 15.8cm. Dia telah mencatat rekod dalah Guinness Book of world records pada 29 Oktober 1999.
Orang Paling Kedekut Di Dunia
greatest miser 300x224 10 Rekod Dunia Paling Pelik
Seorang wanita bernama Hetty Green dipercayai adalah seorang manusia yang paling kedekut di dunia. Dia pernah menjadi wanita terkaya di dunia kerana dia tidak membelanjakan wang langsung. Selalunya, dia hanya akan memakai sehelai baju berwarna hitam dan memakan pai kerana itu adalah makanan termurah. Semasa anak lelakinya patah kaki, Hettie menangguhkan rawatan kerana mencari pusat perubatan percuma.
Palindrom Paling Panjang Di Dunia
longest palindrome 300x169 10 Rekod Dunia Paling Pelik
Palindrom adalah perkataan yang sama sebutannya apabila dieja dari permulaan atau pengakhiran. Peter Norvig telah menulis sebuah program komputer yang telah memberikan palindrom paling panjang yang pernah dicipta. Ia terdiri daripada 17 259 perkataan. “A man, a plan, a carpus, AEC, Rickey, EKG, navettes, Sorcha, Basil, …….Aia, Jose, Zitah, SBLI, Sabah, Crossett, Evang, Keyek, Circe, a supr, a canal, Panama.”
Ular Berbisa Di Dalam Mulut Paling Banyak Di Dunia
most rattlesnakes in mouth 300x209 10 Rekod Dunia Paling Pelik
Jackie juga terkenal dengan nama Lelaki Ular Texas. Dia telah mencipta rekod dunia apabila telah berjaya memasukkan 4 ekor ular berbisa di dalam mulutnya untuk satu jangka masa yang seolah-olah merupakan sebuah percubaan membunuh diri. Jackie telah mempunyai 4 rekod dunia termasuk yang ini. Ada yang menggelarkannya gila, sebahagian lagi menggelarkannya lagenda
Mengimbangkan Benda Paling Berat Di Dunia
balancing heaviest things on head 300x209 10 Rekod Dunia Paling Pelik
John Evans memegang rekod setelah berjaya mengimbangi benda paling berat di atas kepalanya. Dia telah berjaya mengimbangi sebuah kereta 800cc di atas kepala. Termasuk yang ini, John mempunyai 30 lagi rekod dunia berkaitan mengimbangkan benda-benda berat di atas kepala.
Perarakan Trak Tunda Terbesar Di Dunia
worlds largest tow truck parade 300x197 10 Rekod Dunia Paling Pelik
292 buah trak telah mencipta rekod dunia; perarakan trak tunda paling besar di dunia di New York pada 20 September 2008 di atas sebuah landasan di Brooklyn’s Floyd Bennet Field.
World’s Longest Chain of Shoes
largest chain of shoes 400x266 300x199 10 Rekod Dunia Paling Pelik
Peter Wajda, seorang kanak-kanak pada gred tiga, telah berjaya mencipta rekod rantai kasut paling panjang di dunia (10 512). Selepas mengumpulkannya, dia memutuskan untuk menghantar kasut itu kepada NIKE. NIKE akhirnya telah bersetuju untuk membuatkan permukaan yang sesuai untuk atlet menggunakan kasut-kasut tersebut seperti gelanggang dan padang bola. Macam mana agaknya ye..
Pencuci Mulut Paling Mahal Di Dunia
most expensive dessert 400x228 300x171 10 Rekod Dunia Paling Pelik
Pencuci mulut paling mahal di dunia yang bernilai $25 000 telah mencipta rekod pencuci mulut paling mahal yang pernah wujud. Pencuci mulut itu dicipta di Restoran Serendipity pada 7 Novermber 2007 di New York. Pencuci mulut itu disediakan bersama-sama dengan seutas gelang tangan emas dan sebatang sudu emas 18k, yang boleh disimpan oleh pelanggan jiwa mahu. Semestinya mahu!
Ada yang masih boleh diterima akal, ada yang membawa maut, ada yang sangat mengejutkan. Betapa manusia dikurniakan akal yang sangat misteri, yang kita tak tahu kebolehan sebenarnya. Sehinggakan kita sentiasa mencabar diri melakukan sesuatu yang berlainan, tapi janganlah sampai menggelincirkan kita dari jalan kebenaran.
Subhanallah. Alhamdulillah. Wassalaam.

No comments:

Post a Comment