Anumax - HQ

Kedai Emas Sri Harmoni

Dapatkan Mainan Serta Keperluan Kanak2 Pada Harga Borong Di Sini..

Saturday, 21 December 2013

Fakta Kenapa Kucing Perlu Makan Rumput??

Fakta Kenapa Kucing Perlu Makan Rumput
ika anda mempunyai haiwan peliharaan yang bergelar kucing, anda harus membaca fakta ini. Kerana ia amat penting untuk kesihatan kucing anda.. Sama-sama kita baca.. meooowwww~
Kucing makan rumput adalah untuk mengawal hairball ataupun gumpalan bulu. Memang sifat semulajadi kucing akan mencari rumput untuk buang hairball dalam perut. kerana kalau tidak dibuang, boleh menyebabkan kucing kurus, hilang selera makan dan sebagainya.
Gumpalan tersebut boleh tersumbat di dalam usus dan juga kolon jika tidak dirawat dengan segera. Kucing akan makan rumput tersebut, dan akan memuntahkannya semula bersama gumpalan bulu/hairball. Dengan memuntahkan hairball, perut kucing anda akan lebih selesa.
Fakta Kenapa Kucing Perlu Makan Rumput 2 Fakta Kenapa Kucing Perlu Makan Rumput
Oleh kerana sesetengah pemilik kucing hanya bela kucing dalam rumah, jadi sesetengah pemilik kucing tidak tahu yang kucing sebenarnya perlukan rumput. Sebab itu kadang-kadang kucing di luar rumah lagi ceria dari kucing di dalam rumah!
Kalau kucing anda makan sesuatu yang bukan makanan ruji, seperti kertas, sayur, plastik, bunga plastik, itu sebenarnya adalah simptom kucing anda terdesak untuk keluarkan hairball tersebut.
Awas kerana barangan tersebut mungkin membuatkan kucing anda tercekik atau keadaan menjadi lebih teruk. Tetapi, jika anda secara tiba-tiba hendak dapatkan rumput untuk kucing anda, berhati-hati dengan rumput di luar rumah, kerana mungkin telah diracun dengan racun rumpai ataupun mempunyai fungus/kulat yang mungkin menjangkiti kucing anda.
P/S: sesekali bawa kucing anda p makan rumput kat luar umah.. hihi

No comments:

Post a Comment