Anumax - HQ

Kedai Emas Sri Harmoni

Dapatkan Mainan Serta Keperluan Kanak2 Pada Harga Borong Di Sini..

Saturday, 7 December 2013

Rawatan pelik dan merbahaya

NGERI...Kanak-kanak di pijak-pijak untuk penyembuhan
Seorang lelaki di timur India telah di tangkap kerana kaedah amalan perubatan yang pelik dan merbahaya.Terutama untuk menyembuhkan penyakit selsema,batuk,sakit kerongkong dan lain-lain penyakit yang menyerang kanak-kanak di kampung tersebut.

Jamun Yadav 50 tahun
Jamun Yadav 50 tahun yang menganggap dirinya utusan Dewa Hindu,percaya dia boleh menyalurkan dan memindahkan tenaga "Dewa"melalui kakinya,yang telah menyebabkan beliau berdiri dan memijak diatas badan dan leher kanak-kanak kecil yang di rawatnya atas persetujuan ibubapa kanak-kanak terbabit.Yang mana akhirnya membawa penderitaan lumpuh seumur hidup kepada kanak-kanak terbabit.


Walaupun insiden ini kes terpencil,ia berfungsi sebagai peringatan suram tradisi agama yang berbahaya yang diperhatikan oleh ramai orang-orang Hindu di India, ramai yang berbuat demikian bagi kesihatan anak-anak mereka. Salah satu ritual itu melibatkan membuang bayi dari menara 50 kaki, tradisi ini untuk membawa kesihatan dan nasib yang baik kepada kanak-kanak sepanjang hidupnya.

Kanak-kanak dilambung dari menara 50 kaki ke bawah hamparan kain yang diregangkan di bawah, di mana kanak-kanak ini akan di campak kebawah jika terselamat kemudiannya diserahkan kepada ibu-ibu mereka. Ini ritual aneh dan berbahaya, yang telah diamalkan selama 500 tahun,banyak kes-kes kematian di laporkan dari ritual merbahaya ini.

Upacara ini biasanya dilakukan oleh penganut Hindu di daerah India Solapur, yang terletak di Maharashtra, serta kampung-kampung terpencil yang lebih kecil. Sebelum acara itu berlaku, ibu bapa bayi yang mengambil nazar di kuil.

Satu kejadian yang lebih terkini menonjolkan kes Nek Singh, seorang guru India yang menggunakan kaedah memukul dengan kejam untuk "menyembuhkan apa-apa penyakit," termasuk kanser. Apa yang cukup pelik, semua "pesakit" adalah wanita. Rawatan ini melibatkan tendangan dan tumbukan ganas, dan juga berdiri di atas kepala seseorang individu. Guru mengisytiharkan bahawa dewi Kali dimiliki beliau membolehkan beliau dengan kuasa tersebut untuk melakukan penyembuhan melalui keganasan fizikal.

Berdasarkan daripada daerah Etah Uttar Pradesh di India, polis akhirnya menyerbu kampung tersebut untuk membuat tangkapan, tetapi sebagai dukun yang amat di percayai orang-orang kampung telah menyembunyikan pengamal-pengamal perubatan terbabit.

Satu lagi tradisi yang sama ialah amalan menanam kanak-kanak kurang upaya yang hidup sehingga paras leher mereka selama enam jam semasa gerhana matahari selama kira-kira enam jam. Ini adalah seolah-olah dilakukan untuk mengimbangi kesan negatif yang dipercayai disebabkan oleh gerhana matahari terlebih dahulu.

Walaupun ujian yang tulen telah dilakukan untuk menguji hubungan antara terapi lumpur dan gerhana, tiada kesimpulan telah dikeluarkan, walaupun ramai ibu yang menyatakan anak-anak mereka telah mengalami kesihatan yang bertambah baik selepas menjalani  ritual yang menakutkan

Mari kita lihat video-video tersebut.
No comments:

Post a Comment