Anumax - HQ

Kedai Emas Sri Harmoni

Dapatkan Mainan Serta Keperluan Kanak2 Pada Harga Borong Di Sini..

Thursday, 23 January 2014

Minyak RON 95 Hanya Akan Dijual Pada Golongan Yang Layak Sahaja? Sumber: Minyak Ron 95 Hanya Akan Dijual Pada Golongan Yang Layak Sahaja?

Minyak Ron 95 Hanya Akan Dijual Pada Golongan Yang Layak Sahaja? Kriteria Yang Layak Guna Minyak RON 95, Subsidi Minyak Ron 95, Harga Terkini Minyak Dunia

Nampaknya tidak cukup dengan kenaikan harga minyak semasa di Malaysia, kali ini digembar-gembur pula berita dimana Minyak Ron 95 Hanya Akan Dijual Pada Golongan Yang Layak Sahaja. Kalaulah benar, apakah kriteria goleongan yang layak menggunakan minyak RON 95 pada harga selepas subsidi? Ikuti berita penuh yang dipetik dari laman Astro Awani.
PETALING JAYA: Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor hari ini memaklumkan bahawa minyak petrol RON 95 hanya akan dijual kepada golongan yang layak sahaja.
Katanya untuk memastikan semua subsidi kerajaan dinikmati rakyat Malaysia yang layak sahaja, harga subsidi bagi RON95 dijangka hanya disediakan untuk golongan miskin.
Jelas Tengku Andan, pendekatan itu antara lain sebagai usaha mengurangkan perbelanjaan kerajaan dan dasar harga baru itu dijangka berkuatkuasa pada Mei atau Jun tahun ini.
“Kami mahu mengenakan kenaikan hanya kepada mereka yang mampu. Seseorang mungkin memandu (Toyota) Alphard ataupun Mercedes (Benz) tetapi mereka masih menggunakan petrol RON95,” katanya kepada pemberita.
Tambah beliau, mungkin mereka yang tidak layak untuk membeli petrol RON95 pada harga subsidi, hanya layak untuk membeli petrol RON97.
Pada masa ini harga RON95 adalah RM2.10 seliter (63 sen subsidi) dan harga RON97 adalah RM2.80.
Harga runcit RON97 ditetapkan berdasarkan apungan terurus dengan harga bulanan ditentukan kuasa pasaran.
Beliau bagaimanapun memberitahu pendekatan baru itu masih dalam kajian oleh Datuk Seri Abdul Wahid Omar dari Jabatan Perdana Menteri.
Tengku Adnan ditemui selepas majlis penyerahan 100 surat tawaran kepada penduduk yang layak untuk menyewa di projek perumahan kos rendah di Petaling Jaya. – Sumber
Dr Fuh – Pada pandangan Dr Fuh, seluruh rakyat Malaysia berhak menggunakan minyak RON 95 dengan harga selepas subsidi ketika ini, bukan hanya golongan tertentu sahaja. Kalaupun benar niat murni Kerajaan mahu membantu golongan yang memerlukan, pihak kerajaan patut memikirkan bantuan tentang keperluan asas yang lain ataupun kenapa tidak kerajaan menambah lagi subsidi minyak RON95 khas untuk golongan tertentu. Apa pula kata anda??

No comments:

Post a Comment